Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Δ.Ν.Τ. για τους Δήμους ;;;

Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους στο δήμο αλλά και τους κατοίκους του Αλίμου, είναι πως θα λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες στη "μετά Καλλικράτη εποχή";

Για να δούμε τι γεννάει το ερώτημα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι η καθαριότητα, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η κοινωνική πρόνοια, οι παιδικοί σταθμοί κλπ. σήμερα λειτουργούν κατά βάση με συμβασιούχους εργαζόμενους.  Με την εφαρμογή του σχεδίου "Καλλικράτης" οι συμβασιούχοι "πετιούνται" κυριολεκτικά στο δρόμο. Όσο για προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού θα πρέπει να πάρουν άδεια πρώτα από το "Δ.Ν.Τ." για τους δήμους, που η σύστασή του προβλέπεται στο νομοσχέδιο. 

Όμως για να δούμε, τι είναι αυτό το "Δ.Ν.Τ." για τους δήμους ;

Για τους υπερχρεωμένους νέους δήμους, και ο Δήμος Αλίμου όπως είναι γνωστό με ευθύνη των δημάρχων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., είναι από τους πλέον υπερχρεωμένους, το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών εντάσσονται υποχρεωτικά σε ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, εφόσον εκείνος από τα οικονομικά τους στοιχεία διαπιστώσει το πρόβλημα.

Με την ίδια απόφαση μπορεί να απαγορευτεί π.χ. στο Δήμο Αλίμου «η συνομολόγηση νέου δανείου και η αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης προσωπικού μόνιμου, τακτικού, ορισμένου χρόνου, όπως επίσης και συμβάσεων μίσθωσης έργου... ».


Όποιος δήμος ή όποια περιφέρεια ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης οφείλει μέσα σε διάστημα 2 μηνών να καταθέσει επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εξυγίανση υπερχρεωμένων δήμων και Περιφερειών θα γίνεται με δικά τους λεφτά, δηλαδή με χρήματα των εργαζομένων, αφού βάσει του άρθρου 263 του νομοσχεδίου «συστήνεται Λογαριασμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο οποίος ονομάζεται "Λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης", με σκοπό τη χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης των δήμων και περιφερειών. Ο λογαριασμός χρηματοδοτείται από τους πόρους των άρθρων 259 και 260», δηλαδή από τους πόρους των ΚΑΠ, δηλαδή από χρήματα των εργαζόμενων.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η "λύση" για τους δημάρχους ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Με συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των δημοτών και την χειροτέρευση των υπηρεσιών.

Αυτός ανάμεσα στα άλλα είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο σκόπιμα υποβαθμίζουν την συζήτηση γύρω από το χωροταξικό του Καλλικράτη και πανηγυρίζουν γιατί ο Δήμος δεν συγχωνεύθηκε. 

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις κανείς δεν πρέπει να μένει απαθής. Το ζήτημα μας αφορά όλους.  Σήμερα κιόλας πρέπει να γιγαντώσει η συνολική απόρριψη του σχεδίου Καλλικράτης αλλά και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Να καταδικαστούν και στις φετινές εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι που ενώ στην ουσία στηρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης, στα λόγια εμφανίζονται να έχουν διαφωνίες, κάνοντας "την τρίχα τριχιά" για να αποφύγουν τη δικαιολογημένη οργή των δημοτών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου