Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Συντονιστικό φορέων Αλίμου

Λίγα λόγια για μια παλαιότερη πρότασή μας.

Αρκετά χρόνια πριν, σε συνέλευση τοπικού συλλόγου, η παράταξή μας είχε προτείνει την δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα των τοπικών συλλόγων του Αλίμου. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την πρόταση ήταν αρκετοί. Πριν από όλα θεωρούμε ότι τα προβλήματα που εκθέτει κάθε τοπικός σύλλογος, δεν αφορούν τα στενά όρια της γειτονιάς του, και των κατοίκων της. Για παράδειγμα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή Εκτελωνιστών, είναι φανερό ότι επηρεάζουν όλο τον Άλιμο. Επίσης η ίδρυση δημοτικού σχολείου στην περιοχή του “παλαιού” Άλιμου πρέπει να έχει σχέση με τον γενικότερο σχεδιασμό της σχολικής στέγης σε όλο τον Δήμο.

Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι πολλές φορές κατά το παρελθόν τοπικοί σύλλογοι έπεσαν θύματα της ψηφοθηρικής πολιτικής πολλών τοπικών “σωτήρων”, οι οποίοι έχοντας ως στόχο την εκλογή τους, δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να τάζουν “λαγούς με πετραχήλια” σε μεμονωμένους συλλόγους.

Την ίδια ώρα και με μόνο γμώμονα την εκλογή τους, έκαναν συστηματικές προσπάθειες είτε να αδρανοποιήσουν είτε να ελέγξουν συλλόγους οι οποίοι ήταν “ενοχλητικοί”.

Είναι φανερό ότι όσο θα οξύνονται τα προβλήματα των κατοίκων σε επίπεδο γειτονιάς αλλά και γενικότερα, οι τοπικοί σύλλογοι εκ των πραγμάτων καλούνται να αναλάβουν ουσιαστικότερο ρόλο στα δημοτικά ζητήματα. Ο ρόλος αυτός είναι ανάγκη να ξεπερνάει τα στενά “όρια” του εξωραϊσμού της γύρω περιοχής , καθώς όλο και συχνότερα οικονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά προβλήματα των κατοίκων απαιτούν απαντήσεις από την δημοτική αρχή.

Η μετατροπή των δήμων σε μοχλούς εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, επιβάλλει το κόψιμο του ομφάλιου λώρου, που επιδιώκουν οι δημοτικές αρχές και οι τοπικοί παράγοντες, να συνδέει του τοπικούς συλλόγους με την κάθε φορά δημοτική αρχή.

Με βάση τους παραπάνω συλλογισμούς πιστεύουμε ότι σήμερα αποκτά μεγαλύτερη επικαιρότητα η πρόταση για δημιουργία ενός Συντονιστικού Φορέων στο επίπεδο του δήμου μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν οι μικροκομματικές επιδιώξεις των τοπικών “παραγόντων” μέσα από την μαζικοποίηση των συλλόγων. Γνώμονας όλων πρέπει να είναι ο συντονισμός και η οργάνωση των κατοίκων για διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων, και όχι η χρησιμοποίηση των συλλόγων για “αναρρίχηση” στα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών. Αυτή πιστεύουμε ότι είναι και η απαίτηση των κατοίκων, καθώς βιώνοντας για χρόνια τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων αλλά και των δημοτικών αρχών, ελάχιστα ενδιαφέρονται για τις προσωπικές επιδιώξεις των επίδοξων “σωτήρων” του Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου