Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Εκεί ψηλά στον Υμηττό

Οι κάθε φορά κυβερνήσεις με ιδιαίτερη επιμέλεια προσπαθούν να μας πείσουν ότι, ανάμεσα σε άλλα, ο «εκσυγχρονισμός» της χώρας επιβάλλει να γίνονται μεγάλα έργα. Κατά συνέπεια όσοι έχουν διαφορετική άποψη είναι «οπισθοδρομικοί». Συνήθως πίσω από τα «μεγάλα» λόγια κρύβονται άλλες επιδιώξεις.
Έτσι με πρόσχημα την κατασκευή της περιφερειακής Υμηττού εξελίσσεται η επιχείρηση αποχαρακτηρισμού της ζώνης προστασίας Υμηττού. Είναι άμεσα ορατός ο κίνδυνος να αποχαρακτηριστούν μεγάλες εκτάσεις γης στον Υμηττό, να οικοπεδοποιηθούν - ιδιωτικοποιηθούν - εμπορευματοποιηθούν και να συντελεστεί ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα, που θα περιορίσει την έκταση του βουνού, θα καταστρέψει τον οικιστικό ιστό και θα πλήξει τους όμορους δήμους.
Όσον αφορά στη σήραγγα που θα ενώνει την παραλιακή λεωφόρο με τα Σπάτα, οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους σχεδιάζεται να γίνει (με αυτοχρηματοδότηση, παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες) θα έχουν δυσμενείς συνέπειες και επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και για το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Η παράταξή μας θεωρεί ότι η συζήτηση για το αν είμαστε «υπέρ» η «κατά» αποπροσανατολίζει από το κεντρικό ζήτημα του αποχαρακτηρισμού της ζώνης προστασίας Υμηττού και της ιδιωτικοποίησης. Επιπλέον εξετάζοντας μεμονωμένα το ζήτημα από ποιο σημείο θα περάσει ο δρόμος δημιουργούνται αντιπαλότητες μεταξύ των κατοίκων των γύρω δήμων, ενώ στην πραγματικότητα προς το συμφέρον τους, είναι ο ενωμένος αγώνας των κατοίκων όλων των εμπλεκόμενων δήμων ενάντια στον αποχαρακτηρισμό της ζώνης προστασίας Υμηττού, ενάντια στην παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο.

Τέλος καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί, όταν βλέπουμε δημοτικές αρχές που όταν το κόμμα που τις στηρίζει ήταν στην κυβέρνηση, δεν έλεγαν τίποτα, σήμερα να «πρωτοστατούν» στις κινητοποιήσεις. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από την διαχρονικότητα των θέσεών μας για όλα τα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου