Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Επανέρχονται για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα δημοσιεύματος του Ριζοσπάστη της 15/01/2009 σχετικά με την συνέχιση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής και ανακύκλωσης των απορριμάτων. Το άρθρο έχει ως εξής :

"Την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ανακύκλωσης και της αποκομιδής των απορριμμάτων διεκδικεί η ηγεσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της ΚΕΔΚΕ, πιστή στη λογική της ανταποδοτικότητας, που θέλει τους εργαζόμενους να πληρώνουν αδρά για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του ΔΣ, χτες, ο πρόεδρος, Ν. Κακλαμάνης, δήλωσε πρόθυμος να δεχτεί οικονομικότερη προσφορά από ιδιωτική εταιρεία, ώστε να αναλάβει την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.
Με πρόσχημα την αδυναμία κάποιων μικρών «καποδιστριακών» δήμων να συστήσουν δική τους υπηρεσία καθαριότητας, η ΚΕΔΚΕ επανέφερε χτες το αίτημά της να είναι δυνατή η ανάθεση σε ιδιώτες αυτής της υπηρεσίας αλλά και της ανακύκλωσης, παρά το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο το απαγορεύει. Η ΚΕΔΚΕ, πάντως, αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα επιτρέπει στους δήμους κάτω των 15.000 κατοίκων, που είχαν αναθέσει τις υπηρεσίες καθαριότητας σε ιδιώτες το 2008, να συνεχίσουν με το ίδιο καθεστώς και το 2009.
Από την πλευρά του ο Χρ. Τέγος, από τη «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), τόνισε ότι η λύση βρίσκεται στη δημιουργία διαδημοτικών συνεργασιών, ώστε να εξυπηρετούνται και οι δήμοι που δεν έχουν υπηρεσία καθαριότητας. Συμπλήρωσε ότι το περιβάλλον έχει κόστος και αυτό το επιβαρύνονται ως επί το πλείστον οι εργαζόμενοι και όχι το μεγάλο κεφάλαιο."

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Αλίμου κ. Ορφανού ;
Υπάρχει βέβαια μια πρώτη απάντηση σε σχετική ερώτηση της Αγωνιστικής Δημοκρατικής Ενότητας ότι το θέμα δεν αφορά τον Άλιμο καθώς το ζήτημα τίθεται για τους Δήμους που δεν μπορούν να συστήσουν δική τους υπηρεσία καθαριότητας. Όμως η πολύχρονη εμπειρία όλων μας , πείθει για το αντίθετο. Από τη δεκαετία του '80 και έπειτα, πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν σαν πρόσχημα υπαρκτές καταστάσεις για να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων υπηρεσιών των Δήμων και κοινοτήτων, και βέβαια για να διαλυθούν οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων στους Δήμους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν σήμερα να υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται με διαφόρων ειδών συμβάσεις "γαλέρας" , ακόμα και ανασφάλιστοι. Όπως επίσης είναι γνωστό σε πάρα πολλούς δήμους ακόμα και της Αττικής οι υπηρεσίες καθαριότητας έχουν παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Κατά συνέπεια είναι φανερό ότι μόνο αποπροσανατολιστικά λειτουργούν τέτοιες δηλώσεις. Στόχο έχουν τον εφησυχασμό των εργαζόμενων, μέχρι να τους φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Τότε θα λένε ότι έτσι λέει ο νόμος δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Η λύση βρίσκεται στην συντονισμένη αντίδραση των εργαζόμενων στο Δήμο αλλά και των κατοίκων του δήμου μας, πριν από όλα αυτών που πλήττονται από την ιδιωτικοποίηση. Δηλαδή των εργαζόμενων, των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, των χαμηλοσσυνταξιούχων. Αντίδραση η οποία πρέπει να στοχεύει στην αλλαγή των συσχετισμών σε πρώτο επίπεδο στο Δήμο Αλίμου, αλλά και γενικότερα στη χώρα μας, καθώς είναι φανερό ότι δήμαρχοι που στηρίζονται από Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σταθούν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όχι γιατί στερούνται καλών προθέσεων, αλλά γιατί τα συγκεκριμένα κόμματα είναι ένθερμοι υποστηρικτές των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανάμεσα στα άλλα έχουν στόχο την πλήρη παράδοση της δημοτικής περιουσίας αλλά και όλων των υπηρεσιών του Δήμου στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου